За храма

hram-teodor-tiron

Според една от легендите, на Аязмото в Стара Загора е бил покръстен княз Борис I, с което е било поставено началото на приемането на християнството като официална религия в България.

Ето защо през 1894 г. старозагорският митрополит Методи Кусев си поставя за цел да възобнови значението на Аязмото за българския народ. С помощта на благотворителен комитет се възстановява гората в днешния парк, а на мястото на стария главен манастир в града е изграден параклис. Този параклис носи името на Теодор Тирон. Под подземието на храма се намира скала, от която извира светена вода.

Параклисът „Св. Теодор Тирон“ е изографисан през 1944 г. от художиците Николай Евгениевич Ростовцев и Владимир Егер. Стилът на иконописите е уникален и се отличава както с множество малки квадратчета, наподобяващи мозайка, така и с богатата гама от цветове, които са използвани при изографисването.

Понастоящем храмът е отворен за посетители, но уникалните стенописи се нуждаят от спешна реставрация. В противен случай, след само няколко години, те могат да бъдат безвъзвратно загубени …

Ако всеки жител на град Стара Загора дари САМО по 1 лев, то това би било напълно достатъчно, за да се реставрират изцяло всички стенописи в храма!

Вашият коментар